MIT Museu Internacional del Titella a Catalunya

Història del Tomàtic

Titella tomàtic

Història del "Tomàtic" de Tv3

El Tomàtic és un personatge de la televisió de Catalunya que va aparèixer per primera vegada al programa Super 3 o Club Super 3, emés a partir de l´any 1991.
 
Es tractava d´una barreja de telèfon i tomàquet amb ulleres de sol que parlava i que tenia un contestador on els súpers li demanaven vídeos.
 
Cap als inicis dels anys 2000 el Tomàtic va passar a tenir programa propi, el Top Ten Tomàtic, on feia de discjòquei, i s’emetien videoclips i entrevistes musicals, es proposaven concursos als súpers i també hi havia gags entre espai i espai, protagonitzats pel mateix Tomàtic juntament amb el Cosí, el seu cosí.
 
El Tomàtic tenia un caràcter totalment extravertit i esbojarrat que durant la primera etapa era acompanyat per la Verona, un altre telèfon que era l’antítesi del tomàquet vermell: seria, estirada… i de la qual ell n’estava enamorat.
 
Fins i tot li va dedicar un tema al seu disc “Transtomàtic Express” (1997) anomenat “Oh! Verona”.
Durant els següents anys, es va convertir en la icona més reconeguda de la televisió catalana i se’l va associar a tots els programes infantils de TV3.
 

L’any 2007, el Tomàtic va passar a formar part d’una nova campanya publicitària per a promocionar la televisió digital, que va ser llançada per la cadena catalana. Aquesta campanya es va dir “Tomàtic On”, en la qual Tomàtic era el protagonista d’una sèrie d’anuncis publicitaris on explicava els beneficis de la televisió digital.

Avui dia, el Tomàtic continua sent un dels personatges més reconeguts del Canal 33 i és usat per a promocionar cada vegada més productes relacionats amb la televisió catalana. A més, ha estat el protagonista de diverses sèries infantils com “Coneixem al Tomàtic” o “Tomàtics”.

 
El titella Tomàtic del Club Super 3 va marcar a diverses generacions de nens i adolescents catalans.
 
Tots ells formen part de  la @generaciótomàtic que va començar a pendre forma a partir de la creació del grup de facebook del mateix nom.
 
Al 2016 , el guionista y monologuista Andrés Palomino publicar el llibre “Generació Tomàtic” que rendeix homenatge als records d´infància de tota una generació 
 
Al MIT tenim exposat un dels originals del Tomàtic, veniu-la a veure!! 
ca
Saltar al contingut