Tallers, jornades...
Aprendre junts
Unes formacions que no ens deixen indiferents i ens ajuden a la nostra sostenibilitat personal

Curs Lambe-Lambe a càrrec d’ARAWAKE
Les caixes Lambe – Lambe tenen en comú la utilització de petits titelles o objectes en minúsculs escenaris per explicar històries entre 1 i 5 minuts per a un nombre reduït d’espectadors, generalment un de sol.
És un teatre amb les seves pròpies normes i tècniques i alhora un món fèrtil per a la investigació i el desenvolupament de dispositius innovadors.
Es juga junts a somiar i construir les caixes i es troben les eines per omplir-les d’històries.
ARAWAKE és una agrupació multidisciplinar de Burgos que destaca des del seu inici per la innovació de les seves propostes, la seva capacitat de generar noves formes narratives i assolir tot tipus de públic.
En col·laboració amb el Festival IF Barcelona
Contingut del curs:
A la part de presa de contacte explicaran el “Titiriscopi” i el seu sistema de representació teatral híbrid de Titelles + Hologrames. Descobriran mitjançant una de les peces tot el procés de creació: Guió, construcció de titelles, producció d’hologrames, assaigs i posada en escena. Així deixaran plantejades les bases per a la pràctica.
A la segona part desenvoluparan dinàmiques creatives comunes i la realització de peces pràctiques en petits grups. Hi haurà un espai per a la mostra i enregistrament d’aquestes peces.
Adreçat a joves i adults.
Dates: del 20 al 22 de novembre 2023
Formant part de la programació de la celebració del 1r any d’obertura del museu i de la programació del Festival IF Barcelona.
Horari: de 17:00 a 20:00

L’ofici de titellaire
Valentina Raposo és actriu, directora i amant del teatre de titelles. Obté un Màster en Arts Escèniques a la Universitat Autònoma de Barcelona i perfecciona la seva tècnica de fil a la Companyia de Marionetes Herta Frankel. Paral·lelament a la creació escènica, la construcció de titelles es transforma en un altre important eix d’expressió. Treballa la fusta, làtex, cuir, paper, cartró, termoplàstics, goma-escuma, porexpan, resines…per donar cos als titelles. En el camp dels audiovisuals, estudia tècniques d’animació i construcció en stop-motion.
Han rebut reconeixements com el Premi AMICS TITEREMÚRCIA AL MILLOR ESPECTACLE FAMILIAR 2018, PREMI FETEN AL MILLOR ESPECTACLE DE TITELLES 2021 i nominat als PREMIS MAX 2022.
En col·laboració amb UNIMA Catalunya
Contingut:
Laboratori de manipulació de titelles
Adreçat a joves i adults.
Dates: 7 de desembre 2023
Horari: a les 19:00

Curs del Titella Català
Impartit per Sebastià Vergès de Catalunya i amb la col·laboració del Festival IF Barcelona
Aquesta formació entra dins de les activitats programades per donar a conèixer el titella català i per iniciar els tràmits per aconseguir que aquest joia titellaire del nostre país sigui declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.
La Família Vergès
Centenària nissaga barcelonina de tres generacions de titellaires iniciada per Sebastià Vergés i Prats el 1910. Els diferents membres de la família s’han integrat de forma gradual a la companyia i han après l’ofici seguint el tradicional escalafó Aprenent → Ajudant 2n → Ajudant 1r → Manipulador principal i Cap de grup.
Degans dels titellaires a l’Estat espanyol, són els únics que usen el putxinel·li català (la companyia vallenca Pa Sucat n’usa una variant). Treballen amb els personatges clàssics: el Pericu (o Titella), en Tòfol, la Cristeta, la Cascàrria i el Dimoni, entre d’altres. Entre els nous destaca el Panxito, creat per Sebastià Vergés i Cadena el 1947 i popularitzat en els esmentats programes televisius.
Vergés i Martínez ha fet més manipulable el putxinel·li tradicional: la figura, de fibra de vidre sobre una base de fusta amb els tres forats per als dits, és molt més lleugera, i, d’altra banda, el titella mou boca i ulls mitjançant mecanismes accionats amb la mà de guant. També s’ha modernitzat el castellet fent-lo panoràmic i incorporant-hi un prosceni amb què el públic guanya visibilitat.
Contingut del curs:
-Història
-Construcció
-Manipulació
Adreçat a joves i adults.
Horari a determinar
Dates a determinar del 2024

Curs de Titelles Corporals. Object Score
Impartit per Duda Paiva. Brasil-Holanda
En col·laboració amb el Festival IF Barcelona (Pendent de confirmació)
Duda Paiva actor i ballarí polifacètic. Ha representat als cinc continents en diferents festivals de dansa, i de teatre d’animació. Ha guanyat com a companyia més de 30 premis internacionals i avui és considerat com un dels més famosos Performer del món.
Object Score és un mètode teatral. L’objectiu és donar vida a un cos fictici/poètic; un alter ego, una extensió del jo, utilitzant el cos com a paisatge per al titella i viceversa, per explorar l’espai i crear motius coreogràfics. És una forma molt específica de coreografia per a dos cossos que funcionen sota la mateixa ment.
El mètode és adequat per a actors, ballarins, titellaires, cantants, artistes de circ. Les persones que dominen aquesta tècnica són una raça rara, creatius somiadors amb múltiples tasques, titellaires físics. Com va dir Sally A. Stewart sobre la definició de l’actor total: “La responsabilitat d’un actor no és només actuar, ha d’entendre l’art i sobretot l’ofici de narrar històries”.
Una tasca important del titellaire és controlar la seva ment. Si el titellaire perd el focus (encara que sigui només una fracció de segon), el titella mor i la il·lusió es perd. Perquè el titella tingui vida, el públic ha de creure que el titella està pensant, que té una voluntat pròpia. El moviment hauria de semblar que prové del propi titella, com si fos la decisió dels titelles de moure’s. Per aconseguir-ho, utilitzem tècniques d’enfocament i respiració.
Després d’això, el titellaire aprèn a transposar l’expressió al seu titella, utilitzant tècniques clau com: respiració, manipulació de la punta dels dits, contramoviment i focus dividit.
Per donar vida a una altra entitat i fer-la semblar vivint independentment de vosaltres, primer heu d’explorar i controlar les vostres pròpies propietats corporals.
Per tant, la primera tasca de l’O.S. Titellaire és entrenar un alt nivell de consciència del seu cos. Després d’això, ha d’aprendre a controlar el seu cos, explorant tots els seus músculs. Per aconseguir-ho, utilitzem: els exercicis de respiració, el treball Fletcher-Towel i l’articulació de la columna vertebral.
Adreçat a joves i adults.
Dates: del 20 al 22 de novembre 2024
Formant part de la programació del Festival IF Barcelona.
Horari: de 16:00 a 20:00