MIT Museu Internacional del Titella a Catalunya

Els titelles Bunraku de Japó

titella bunraku

Els Titelles Bunraku De Japó

La tècnica de bunraku prové del Japó i està considerada, igual que el Nô i el Kabuki, com un dels principals gèneres dramàtics tradicionals, el teatre de marionetes Ningyo Johruri Bunraku combina la narració cantada, l’acompanyament instrumental i el teatre de marionetes.
 
Va sorgir a principis del període Edo (cap al 1600) com una associació de les marionetes amb el Johruri, un gènere narratiu molt en voga al segle XV.
 
Les intrigues explicades al Ningyo Johruri, com es deia llavors a aquesta nova forma de teatre de marionetes, es deriven de dues fonts principals: els relats històrics de l’època feudal (Jidaimono) i els drames contemporanis sobre els conflictes entre sentiments amorosos i obligacions socials (Sewamono).
 
El Bunraku japonès és Patrimoni Cultural Inmaterial de la Humanitat. UNESCO
 
Aquí podeu veure com es construeixen els caps del Bunraku, ens ho mostra el gran constructor nipó: Amari Yōichirō
Es poden classificar en diferents categories:
 

1. Bunraku Ningyō: Aquests titelles de Bunraku són els més populars i es caracteritzen per la seva detallada artesania i moviment realista. Estan fets a mà, amb una estructura interna complexa que els permet moure’s lliurement.

2. Titelles Kugutsu: Es tracta de titelles tradicionals que representen figures humanes o animals. Alguns models poden ser controlats per operadors manualment o utilitzant marionetes sense fils per a manipular-los com una marioneta tradicional.

3. Titelles Gashira: Aquests titelles són especialment grans i usats en obres teatrals japoneses per a representar personatges importants, com a guerrers, nobles i figures religioses. Alguns fins i tot poden arribar a mesurar fins a dos metres d’alt!

4. Titelles Chindon-ja: Aquests titelles s’usen principalment en processons de carrer per a promocionar esdeveniments relacionats amb l’entreteniment, com a festivals musicals o altres esdeveniments culturals destacables. 

Un dels constructors més famosos de titelles Bunraku és Takemoto Gidayu
Gidayu va ser un artista japonès del segle XVII que es va especialitzar en la creació de titelles per al teatre bunraku.
 
Juntament amb Uemura Bunrakuken, va desenvolupar un nou estil de representació i va crear algunes obres mestres que encara es presenten avui dia.
 
Si voleu veure titelles d´arreu del món, no podeu deixar de venir al MIT
ca
Saltar al contingut