MIT Museu Internacional del Titella a Catalunya

Les bruixes i els contes

Bruixes titelles

Les Bruixes i els contes

Crema, foc, i bull, barreja, que el perol ja bombolleja! Macbeth (acte 4, escena 1) Traducció de Salvador Oliva.

Les bruixes són, per a petits i grans, uns personatges fascinants que han aconseguit fer-nos por, inquietar-nos i fer-nos riure durant segles (i això té el seu mèrit).

Segurament tots tenim aquella bruixa que ens remet a la nostra infància i que no podem oblidar.

Quan vàrem tenir l’oportunitat de fer aquestes guies, el tema ens va semblar llaminer a més no poder, perquè són uns personatges que ens fascinen.

La literatura popular, les translacions que s’han fet a la literatura contemporània, la possibilitat de qüestionar-nos quina societat hi ha al darrere de la manera de representar aquest personatge…

Esperem que tant aquest dossier didàctic com les següents guies us resultin molt interessants i us facin volar molt lluny! 5 2.

Les bruixes com a personatge literari La paraula bruixa prové de l’arrel indoeuropea bhreus, que significa “esclafar o trencar”.

Literalment, la paraula bruixa significava “la que esclafa”.

Les bruixes, enteses col·lectivament com un símbol femení del mal, amb capacitat per fer encanteris, han estat presents a la literatura —de moltes maneres diferents— des que es van començar a explicar contes i històries.

Aquesta figura ha anat mutant de formes i de nomenclatures, però s’ha mantingut més o menys fidel a la seva capacitat metafòrica dins la literatura, la seva associació amb el mal, la seva capacitat per infligir dolor en els personatges i la seva capacitat d’antagonista.

Si pensem en l’antiguitat clàssica, ja trobem figures mitològiques que, tot i que no reben encara el nom de bruixes, presenten moltes de les seves característiques: les Gorgones, amb Medusa com a figura paradigmàtica, o les fetilleres Circe i Medea.

Aquestes primeres referències tenen en comú l’estreta relació que guarden amb la divinitat.

Igualment, ja ens recorden alguns trets de les figures de les bruixes pel seu domini de la natura i el domini que tenen de les herbes i altres elements per dur a terme els seus encanteris, així com transformar-se o transformar els altres en éssers diferents.

Per seguir llegint… podeu descarregar El gust per la lectura 2023-24. Dossier didàctic.  Generalitat de Catalunya.

ca
Saltar al contingut