MIT Museu Internacional del Titella a Catalunya

Titelles d´aigua de Vietnam

Titelles d´aigua de Vietnam

Els titelles d’aigua vietnamites són una forma tradicional de teatre i entreteniment que s’ha practicat durant segles a Vietnam.
 
Aquests titelles esculpits en fusta, igual que els titelles tradicionals, estan fets per explicar històries profundes a través de l’ús de moviment i veu.
 

El que distingeix els titelles d’aigua vietnamites són les cordes que controlen els seus moviments. Aquestes cordes se submergeixen directament en l’aigua per proporcionar un suau equilibri entre la llum i l’ombra, així com un contrast entre el blanc i negre.

Els temes principals presentats pels titelles d’aigua vietnamites són variats i inclouen des d’històries mitològiques fins a contes populars, passant per llegendes locals i, fins i tot, poesia clàssica.

L’objectiu principal és transmetre missatges educatius a l’audiència sobre la moralitat, la bondat humana, el respecte mutu i altres virtuts morals importants. Els actors utilitzen veus cantants i melodioses per a narrar les seves històries amb gran emotivitat, la qual cosa fa que el teatre sigui realment memorable per a tots els presents.

A Vietnam, moltes famílies han fet de l’art del teatre amb titelles d’aigua la seva manera de vida durant generacions.

Aquesta forma única d’expressió artística s’ha convertit en part integral de la cultura nacional vietnamita, on gairebé tots estan familiaritzats amb aquest tipus particular de representació escènica des de nens petits fins a ancians.
 
Molts museus dediquen exhibicions permanents a aquest art popular i històric tan significatiu per al país asiàtic.
 
Es poden classificar en diferents categories:
 
1. Titelles d’aigua tradicionals de Vietnam: Aquesta categoria es refereix als titelles fets a mà amb materials naturals com a bambú, fusta i palla, generalment representant figures mitològiques tradicionals vietnamites.
 
2. Titelles d’aigua moderns de Vietnam: Aquesta categoria es basa en la tradició del teatre de titelles d’aigua però utilitza materials moderns com a plàstic o metall per a crear personatges contemporanis i divertits.
 
3. Figures flotants: Aquestes són miniatures modelades com a animals i personatges que suren sobre l’aigua per a recrear escenes divertides o històriques.
 
4. Marionetes aquàtiques: Es tracta de marionetes controlades per un artista des de sota l’aigua per a contar històries, representar diferents accions o simplement entretenir al públic.
 
Si voleu veure  una actuació haureu d´anar a Hanoi, aquí us deixem l´enllaç per si algún dia us animeu: Than Glong Water Puppet Theatre.
 
Podeu gaudir d’una mostra de titelles originals al museu, formen part de la nostra Col.lecció 
ca
Saltar al contingut