MIT Museu Internacional del Titella a Catalunya

DONES TITELLAIRES OBLIDADES. Lotte Reiniger, pionera de la animació

DONES TITELLAIRES OBLIDADES. Lotte Reiniger, Pionera De La Animació

Les primeres pel·lícules d’animació no van ser de Walt Disney, sinó de la directora alemanya Lotte Reiniger.

Semblava que només eren ombres. Ombres de persones, animals i plantes, fetes de paper, que cobraven vida de mans de Lotte Reiniger. Nascuda a Berlín el 1899, aquesta artista va treballar filmant cada detall i cada moviment amb una minuciositat exquisida amb la tècnica de les tisores. Tant així que, per a la seva pel·lícula “Les aventures del príncep Ahmed”, el primer llargmetratge d’animació de la història, va necessitar ni més ni menys que tres anys.

Podeu veure una mostra de la pel.lícula al següent video:

TAULA DE LLUM

Necessitava 25 imatges per a cada segon de pel·lícula. En total, unes 100.000. I per aconseguir-ho va haver de treballar amb una precisió absoluta fins a moure exactament cada figura per crear la sensació d’un moviment fluid, evitant que les figures poguessin semblar estàtiques. Per aconseguir-ho, Reiniger va desenvolupar la tècnica de les tisores. Feia servir una taula vana al centre, sobre la qual posava un vidre i un paper transparent. Similar a la taula de llum, apostava les seves figures retallades sobre el paper perquè la llum de baix ressaltés la silueta. Superposant diverses plaques de vidre, simulava la profunditat que després es veia a la pel·lícula, donant la sensació que les figures es movien a l’espai.

Una tècnica que li va servir, per exemple, per simular escenes com el moviment de les onades. De la seva taula d’animació a Berlín van sortir pel·lícules de gran valor artístic com “Cenincienta”, “Carmen”, “Coro Robado” o “Papageno”. Generalment amb temàtiques relacionades amb els contes, mites o llibrets d’òpera. Ella mateixa va afirmar: “Estic posseïda pel ballet, el cinema i el teatre, i sóc maniàtica de Mozart”.

Una figura internacional

Lotte Reiniger va morir el 1982 a les rodalies de Tubinga. A Alemanya, el seu nom havia caigut pràcticament a l’oblit. Però a l’estranger, encara se segueix apreciant el seu mestratge com es va poder veure en l’homenatge que li va fer Google per al 117è aniversari del seu naixement. La seva pel·lícula “Les aventures del príncep Ahmed” està disponible a gairebé tots els instituts Goethe i allà és una de les pel·lícules mudes més sol·licitades a tot el món.

Actualment, qualsevol que tingui relació amb l’escena del cinema d’animació, recorda la figura de Lotte Reiniger i el seu paper com a pionera. Així es veu, per exemple, a “Harry Potter i les Relíquies de la Mort”, on a l’última escena s’explica un conte amb la tècnica de les tisores de Reiniger. També a la coneguda pel·lícula d’animació “Persepolis”, de Marjane Satrapi, hi ha moltes referències a aquesta gran pionera de l’animació, que Alemanya s’esforça per redescobrir.

Deutsche Welle/Helga Spannhake (JAG/ERS), text publicat originalment al juny 2016.

ca
Saltar al contingut