MIT Museu Internacional del Titella a Catalunya

TITELLES I TRANSFORMACIÓ SIMBÒLICA, AMB KARIM DAKROUB

Un model psicosocial per treballar amb Refugiats i Persones traumatitzades per la violència i l’assetjament

En col·laboració amb:

La setmana anterior a la inauguració del museu vam gaudir d’un curs amb un model psicosocial basat en els titelles i ofert pel prestigiós professor Karim Dakroub.

Aquesta formació especialitzada anava dirigida a monitors, treballadors socials, psicòlegs, artterapeutes, artistes o titellaires interessats a treballar en camps de refugiats o en poblacions d’immigrants amb problemes o traumatismes relacionats amb la violència i l’assetjament.

 

KARIM DAKROUB_titella

El programa va constar de cinc dies de formació utilitzant diferents mètodes d’art-teràpia i mitjans creatius com el teatre, els titelles, el dibuix, l’escriptura de contes i la narració, centrant-se en els titelles. 

Hi va haver una seqüenciació en el pas d’un medi artístic a un altre per garantir la millor expressió en un entorn segur.

Els alumnes van poder construir el seu propi titella i practicar els mètodes terapèutics proposats pel professor, facilitant als participants una experiència personal indispensable al practicar les diferents tècniques amb els beneficis finals.

 

KARIM DAKROUB_titella
CURS KARIM DAKROUBIMG_titella
CURS KARIM DAKROUB

El mètode es va centrar en l’auto-curació i la millora de la imatge corporal, així com en reforçar la resiliència individual i col·lectiva davant dels diferents reptes i traumes (especialment els relacionats amb els entorns de desplaçament).

Cada participant va ser conscient del poder psicològic dels titelles en nens i adults a través d’una experiència personal i una base teòrica.

Tots van fabricar la seva pròpia marioneta utilitzant diferents materials i van ser capaços de dirigir un taller de fabricació de titelles com a eina de projecció. Aquest titella serà un bon ajut psicològic fins i tot després d’acabar el taller. Proporcionarà un suport simbòlic i metafòric com a “objecte de transició”. (El coneixement psicològic previ i l’experiència dels participants és important per millorar aquesta habilitat).

Cada participant elaborà una petita història i participà en la creació de petites escenes amb marionetes, usant mitjans indirectes per expressar frustracions, ansietats i preocupacions quotidianes. I per ser capaç d’aplicar-los en els altres.

KARIM DAKROUB (Líban)

Karim DAKROUB, és director de teatre, titellaire, psicòleg clínic/psicoterapeuta i consultor psicosocial. Es va graduar a l’Acadèmia de Teatre de Sant Petersburg i en altres universitats. Actualment és professor a la Universitat del Líban. Com a fundador i president de l’Associació KHAYAL per a les Arts i l’Educació, ha dissenyat i dirigit diversos projectes culturals, socials i psicosocials i hatreballat amb diverses organitzacions locals i internacionals. Les seves obres de teatre de marionetes s’han representat a molts festivals de tot el món. Ha treballat com a expert psicosocial i formador en resposta a diferents guerres i crisis de l’Orient Mitjà. Després de molts anys de treballar amb el titella aplicat a poblacions vulnerables, com els refugiats i les víctimes d’accions militars a l’Orient Mitjà, Karim Dakroub ha desenvolupat un model estructurat d’intervenció, així com de formació en titelles, com a mitjà d’expressió i comunicació per a activistes (treballadors socials, psicòlegs, artistes), per treballar amb refugiats i desplaçats. Aquest model es basa en un enfocament psicosocial destinat a reforçar la resiliència dels beneficiaris finals.
MIT Museu Internacional del Titella a Catalunya
ca
Saltar al contingut