MIT Museu Internacional del Titella a Catalunya

Contribuïm a un futur millor

ASSOCIACIÓ TITELLA I TERÀPIA DE CATALUNYA

Formacions i preparació de projectes d’intervenció amb titelles

Els titelles diuen el que nosaltres no gosem

Actualment tenim molts recursos per poder alliberar les emocions, per aprendre a gestionar-les i fer-nos més lliures i feliços.

Gaudim de la dansa, el teatre, la música, l’escriptura, l’esport….Entre ells hi ha un que de vegades passa desapercebut: els titelles

Aquests objectes intervenen com a mediadors de les emocions i com a comunicadors naturals. El vincle íntim amb el titella com a prolongació del propi jo, fomenta un sentiment de confiança com a instrument expressiu. Està privat d’amenaces i permet una manifestació més lliure de les emocions.

titella i teràpia

Una mica d’història

marioneta i teràpia_2

Els titelles van ser utilitzats com a mètode terapèutic per primera vegada a Suïssa per la psicoanalista, Madeleine Rambert, al voltant de 1930, per tractar neurosis infantils. Seguint les orientacions d’ Anna Freud sobre el joc, i trobant-se amb nens que tenien dificultats de parla, se li va ocórrer la idea d’utilitzar “el joc de guinyols”.

L’any 1978 es crea a França, “Marionnette et Thérapie” fundada per Jacqueline Tochette. És la primera associació amb la idea de la necessitat d’un lloc de trobada entre titellaires i terapeutes a fi de posar en comú cada un d’aquests dominis específics per treballar en el mateix sentit i ajudar a persones en dificultats. Arrel d’aquesta primera associació a França, es van crear d’altres amb la mateixa finalitat: Japó, Espanya, Itàlia, Bulgària, Brasil, Portugal, Canadà, Hongria, Suïssa, Líban…

A casa nostra l’any 2006-07 Teia Moner realitza una investigació en forma de  Llicència d’Estudis encarregada pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i publicada online: “Estratègies metodològiques i recursos didàctics per atendre l’alumnat amb NEE, en contextos escolars ordinaris, utilitzant els titelles com a eina en la intervenció”

A Catalunya l’Associació té la seu al MIT

El 24 de febrer 2023 s’ha creat l’Associació Titella i Teràpia de Catalunya. Els socis fundadors, Núria Mestres, Teia Moner, Cristina Bertran i Miquel Espinosa, us animen a participar en les activitats que s’aniran programant.

El dia 21 de març 2023 a la tarda, amb motiu de la Diada Mundial Titellaire cel·lebrada al MIT, s’ha presentat en societat., m

marioneta i teràpia_3

MISSIÓ

Contribuir al desenvolupament de la investigació i divulgació tant dels titelles com l’aplicació de l’art dels titelles en l’àmbit terapèutic i social.
Establir i mantenir relacions amb altres organismes o institucions semblants, nacionals o internacionals.
Promoure una major presència institucional i visibilitat social de l’ús del titella com a eina terapèutica i social
Millorar els canals d’informació i comunicació entre els/les titellaires i terapeutes i disciplines afins, per tal d’assolir una millor articulació i potenciació de les diferents activitats
ESPECIALISTES DEL MÓN

Contacta amb nosaltres si vols més informació

ca
Saltar al contingut