MIT Museu Internacional del Titella a Catalunya

Teia Moner

La Teia Moner és un referent en el teatre de titelles a Catalunya. Una artista que es distingeix per la innovació i el rigor professional que marca el seu projecte artístic. Utilitza diferents codis de comunicació per trobar noves estètiques creant una obra rica i diversa.

Amb un amplíssim currículum professional, tant pedagògic, com literari, com teatral, podem dir sense equivocar-nos, que estem parlant d’una artista polifacètica.
Ara està impulsant un nou projecte a Catalunya amb un gran impacte cultural.

El MIT, “Museu Internacional dels Titelles de Catalunya”.

El museu no solament serà un punt de trobada del món titellaire. La Teia i el seu equip estan treballant i planificant l’espai per convertir-lo en un emplaçament on hi conflueixin totes les disciplines de les arts escèniques, visuals i plàstiques, des de la tradició a l’avantguarda.
També pretén convertir-se en un lloc d’acolliment i acompanyament per a nous artistes que necessitin tutoria i cobertura per tirar endavant els seus projectes.
titella cuc GALAXIS Teia Moner
Masia Can Falguera. Museu de Titelles de Catalunya
divisió pàgina museu

Compartir

Representacions, festivals i exposicions.
residències artístiques Museu de titelles
divisió pàgina museu

Crear

Residències per a creadors i investigadors.
Festival de damas màgiques
divisió pàgina museu

Aprendre

Tallers, conferències, publicacions, cursos i jornades

Una conversa amb la Teia Moner

Després de tants anys en el món de la docència i de les arts escèniques, ara t'embarques en un nou i estimulant projecte.

Per què un museu dedicat al titella, d'on surt la idea?

Fa quasi trenta anys que, amb en Miquel, col·leccionem titelles singulars i del món. Mentre estem al Festival Mundial de la Marioneta a Charleville Mézières. França, l’any 2006,  comprem tres titelles en un antiquari de la ciutat que ens fan reflexionar sobre el material que tenim: volem titelles amb història, amb un passat per explicar i necessitem compartir aquestes vivències. Aquest punt d’inflexió va ser la llavor del que ara és el MIT.
Espectacle de titelles XEFS Teia Moner

El museu està centrat en el món dels titelles o inclou altres activitats?

La base museística són els titelles, però volem que el museu esdevingui un centre dinamitzador de les arts escèniques on la dansa, la màgia, la música i el teatre tinguin cabuda. Estem il·lusionats amb diversos projectes innovadors i en la línea del que volem que sigui el museu: el primer, i més important, el Festival DAMA. Dames Màgiques, una plataforma per donar visibilitat a les dones que fan màgia (2023). Treballem per democratitzar la cultura i descobrir nous imaginaris més justos i igualitaris. 
I no ens podem oblidar de la formació que es farà, des de tallers de diferents disciplines escèniques fins a la Jornada Internacional de Titelles i Educació (2022), on professionals de la psicologia, de la salut i educació podran descobrir el recurs del titella com a eina per gestionar les emocions.

Quina és la peça més especial que trobarem al museu?

Tenim moltes peces especials, entre elles puc destacar un titella original d’en Laurent Mourguet creador del guinyol francès (construït entre 1810-1820)

Podem dir que és un museu bàsicament pensat per a infants o espereu captar l'interès de tota mena de visitants?

El museu és un punt de trobada tant familiar com professional i està obert a tothom que tingui inquietud pel món de l’art i l’espectacle. El fet de considerar que els titelles són per infants és relativament recent, abans les representacions sempre havien estat per a públic adult.
Ara comprovo que els joves i adults que ens visiten queden fascinats i sorpresos per aquests petits personatges i la seva història, que és la del seu constructor, del seu manipulador i de la cultura del país on pertanyen.
Els infants, per descomptat, gaudeixen d’aquest món i és emocionant compartir aquestes experiències amb tothom que ens visita.

Que t'agradaria que els visitants en treguin de la visita al museu?

Que s’ho passin bé, ampliïn coneixements i que surtin amb una mirada més oberta i creativa que d’alguna manera modifiqui positivament la seva vida i en conseqüència les persones del seu voltant.
Fes clic per accedir a la seva web:
ca
Saltar al contingut