MIT Museu Internacional del Titella a Catalunya

21 de març de 2023

Diada Mundial Titellaire

També anomenat Dia Mundial de la Marioneta

El Dia Mundial de la Marioneta o també anomenat a casa nostra Diada Mundial Titellaire se celebra el 21 de març de cada any.

Aquest dia busca promoure l’art dels titelles defensant, entre altres objectius:

  • El manteniment i la salvaguarda de les tradicions i, alhora, la renovació de l’art dels titelles.
  • L’ús del titella com a mitjà d’educació ètica i estètica.

La Unió Internacional de la Marioneta (UNIMA) va debatre per primera vegada sobre la possibilitat de crear un Dia Mundial de la Titella durant el 18è Congrés, a Magdeburg, l’any 2000.

La data oficial del 21 de Març, proposada pel titellaire indi Dadi Pudumjee, va ser aprovada el 2002 a la Reunió dels Consellers UNIMA a Atlanta. El primer Missatge Internacional es va expedir a Nova Delhi el 2003 i ha guanyat en popularitat. Ara se celebra a tot el món a través dels seus Centres Nacionals i els seus membres.

unima_dia mundial de la marioneta
Primer congrés d'UNIMA Internacional a Praga 1920
unima_dia mundial de la marioneta
Primer congrés d'UNIMA Internacional a Praga 1920

UN MISSATGE QUE ENS CONNECTA

Cada any, des del 2006, es demana a una personalitat del sector artístic o cultural que escrigui el missatge del Dia Mundial de la Marioneta.

Enguany el missatge del 2023 està escrit per Nina Malíková (Txèquia). Es tracta de posar en relleu els valors que la UNIMA aporta i que es troben en aquest art mil·lenari, de portar un missatge de cohesió i de donar llum sobre aquest art. Nina Malíková és professora del Departament d'Alternativa i Teatre de Titelles del DAMU, historiadora, traductora i periodista del teatre de titelles. També és membre del consell d'experts en teatre de titelles d'ARTAMA.

Cada any, des del 2006, es demana a una personalitat del sector artístic o cultural que escrigui el missatge del Dia Mundial de la Marioneta.

Enguany el missatge del 2023 està escrit per Nina Malíková (República Txeca). Es tracta de posar en relleu els valors que la UNIMA aporta i que es troben en aquest art mil·lenari, de portar un missatge de cohesió i de donar llum sobre aquest art. Nina Malíková és professora del Departament d'Alternativa i Teatre de Titelles del DAMU, historiadora, traductora i periodista del teatre de titelles. També és membre del consell d'experts en teatre de titelles d'ARTAMA.

el tema que la Unima proposa per al Dia Mundial de la Marioneta 2023 ÉS: LA CRIDA DEL BOSC

diada mundial titellaire

La imaginació d’una crida o d’una fugida, o simplement la recerca d’un refugi on el lloc de les llegendes, els mites i els contes ens conviden a sentir i recórrer els camins del bosc per trobar clarianes, fonts i frescor.

El bosc reuneix els arbres i les fulles, alberga la part salvatge i duradora, la part misteriosa i fosca, la part del risc, la pèrdua i l’abandó, la part de la brillantor i l’oblit. Un territori que mai no acabem d’explorar.

Aquesta part del territori és el lloc de l’alè i de la sorpresa, un lloc on el soroll esdevé silenci, el cant dels ocells en música, la por en valor, el món en enigma. I no obstant, res no és més a prop, perquè el límit del camp i les primeres cases mai no estan gaire lluny. Les distàncies s’esvaeixen, igual que les adreces. Estem sempre i ja en un bosc blau? Hi havia una vegada un tros de fusta que parlava.

Així comença la història de la marioneta de fil més famosa, Pinotxo.

Continuem sent Geppetto o lladres de foc?

titella pinocho

El bosc sempre està en perill, perquè com a recurs es pot convertir en un obstacle i en un incendi.

El bosc i tot allò que transmet en termes d’imaginació i d’animalitat és un mirall voltejat, des del tronc fins a la majestuositat de la memòria.

El bosc és la cara de l’arbre i de la multiplicitat. No només mirem els arbres, els arbres ens miren a nosaltres.

En un bosc, «el que mira és mirat», el que toca un tronc és tocat pel tronc, aquest és el «temple dels pilars vius».

Els boscos cobreixen vastes àrees de llibertat no humana. Les branques i les branquetes són forces de calor.

Us convidem a prendre un camí lateral i a jugar amb les pinyes, així com a recollir fruits silvestres, tenint cura amb les baies i altres bolets verinosos. Us convidem a escoltar les històries del passat que expliquen els boscos. Us convidem a descobrir nous camins per no tornar mai més al mateix lloc. Escolteu les històries i els cants dels ocells. Us convidem a descobrir la trucada del bosc.

Dimitri Jageneau Secretari General de la UNIMA

titella pinocho

PROGRAMACIÓ DIADA MUNDIAL TITELLAIRE

La Diada Mundial Titellaire està incorporada a la programació de les activitats oficials que es fan per commemorar la Setmana del Teatre que culmina el dia 27-3-23.

Són bons dies per recordar les sàvies paraules de Federico García Lorca:

“El teatro es la poesía que se levanta del libro y se hace humana. Y al hacerse humana, habla y grita, llora y se desespera”

PREVI A LA DIADA

Construcció d’un titella amb elements naturals del bosc per part dels alumnes de les Escoles de Primària de la Vila, amb ajut d’UNIMA i el MIT.

Decoració dels aparadors dels comerciants de la Vila amb titelles. Els titelles estaran exposats als aparadors del 13 al 26 de març

Decoració amb titelles d’alguns edificis institucionals.

Preparació, del Dolç Titella del MIT, creat pel Forn Pastisseria Coromines de Palau-solità i Plegamans

MATÍ

Lloc: MIT

9:30 Inauguració  a càrrec de l’Alcalde de Palau-solità i Plegamans, UNIMA Catalunya i Teia Moner, Directora del MIT.

9:45 Presentació i degustació del Dolç Titella del MIT, creat pel Forn Pastisseria Coromines de Palau-solità i Plegamans.

Presentació de La ruta virtual d’aparadors amb titelles dels comerços de la vila

10:00 Exposició a l’entorn natural del Museu. Els alumnes de les escoles hauran de trobar els titelles que han fet i que estan integrats en el bosc.

11:00 Representació d’espectacles que estaran repartits pel bosc que envolta el museu. Els alumnes i docents de les escoles del poble i tothom qui ho desitgi podran gaudir d’ells.

Les funcions aniran a càrrec de:

MIGDIA

Dinar de germanor amb titellaires d’UNIMA Catalunya i les persones que ho desitgin. Lloc: MIT

El dinar anirà a càrrec de cadascú. Aquí teniu l’enllaç per apuntar-vos: FORMULARI

TARDA

16:00 Xerrada i col·loqui a càrrec de la senyora Anna Valls, Directora del Museu d’Arts Escèniques de Catalunya (MAE), sobre el patrimoni titellaire i el nou MAE reivindicat per la professió. Lloc: MIT

17:00 Presentació de l’Associació Titella i Teràpia de Catalunya amb seu al MIT.

18:00 Lectura del missatge d’aquest any escrit per la Nina Malíková (República Txeca), a càrrec de l’Eloi Cordomí, meteoròleg de TV3.  Representació  d’un espectacle de titelles per a adults Cia: Produccions Maria Palomo. Espectacle: Bostikianes. Lloc: Teatre de la Vila  

19:00 Recorregut pels aparadors de de titelles dels comerços del poble. Cada botiga tindrà in situ un QR per poder votar el millor.

20:00 Cloenda de la diada amb la lectura del missatge d’aquest any escrit per la Nina Malíková (República Txeca), a càrrec del President d’UNIMA Catalunya. Posteriorment, visionat del vídeo realitzat pels titellaires de  tot el món i unes imatges de tots els aparadors dels comerciants que han participat en la Diada.  Lloc: Plaça de l’Ajuntament.

Cada titellaire que estigui present portarà un titella seu ben visible. Les persones que tinguin titelles a casa també es poden afegir a la cloenda amb el seu titella i es farà una fotografia conjunta.

*Totes les activitats són gratuïtes

Col·laboren CIATRE, UNIMA Catalunya, MIT Museu Internacional dels Titelles de Catalunya i l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans

MAPA AMB LA LOCALITZACIÓ DELS TITELLES AL POBLE

COMERÇOS - APARADORS AMB TITELLES

titelles als comerços

T’agraden els titelles exposats? Juga amb nosaltres. Posa estrelles als teus aparadors preferits.

Cada botiga tindrà un QR

També podeu VOTAR des d’ AQUÍ

EDIFICIS MUNICIPALS AMB TITELLES EXPOSATS

titelles als edificis municipals

RESUM DIADA MUNDIAL TITELLAIRE 2023

ca
Saltar al contingut